Oxalis

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Description: The Oxalis, or Peruvian Oca, is traditionally consumed by Indians from the Andes in Peru, in Bolivia and in Ecuador.

It is a perennial plant with succulent crawling and then straightened stems, its fleshy leaves are divided into three shiny green leaves. Its small flowers are golden yellow. Summer flowering.

 

This plant produces pigeon egg sized small, round or oval tubers. They are dented, yellow-earth coloured turning to pink and red for some varieties.

 

Purpose advice: Its taste is close to sorrel and consequently goes perfectly with fishes.

 

Raw, cut in thin slices, it can be mixed with fresh orange juice.

 

To prepare oxalis it is recommended to boil them changing the water so as to reduce their acidity. They can then be prepared like potatoes, with butter, in puree, gratin.

 

Le Haricot de Mer

Nom scientifique : Himantalia elongata

Haricot-assiette

Description : Produit artisanal au sel marin, issu de la cueillette sauvage en bord de mer.

Le Haricot de mer est une algue brune qui forme de longs filaments. Elle est riche en fer, en fibres et en vitamine C.Utilisation : dessaler trois minutes à l'eau courante.

Cuisiné comme les haricots verts, le Haricot de mer se déguste froid en salade, revenu à la poêle pour accompagner un poisson, une céréale ou avec des spaghettis.

Conditionnement : Toutes nos algues sont conditionnées dans des barquettes de 250g

 haricot-zoom

La Dulce se consomment idéalement au moi de :

Janvier

Mars

Juillet

Octobre

Février

Mai

Août

Novembre

Mars

Juin

Septembre

Décembre

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  Ingrédients :

- Algues : 50g par personne

- 10cl de vin blanc

- échalote

- ail

- persil

- crème fraîche

 

 

 

 

 

Idée recette : Haricots à la provençal

 

 

Préparation :

  • Faire revenir l'ensemble à feu doux pendant 10 minutes.
  • Accompagnement de poissons et crustacés.